Fanor, kanoner och intagning av skans

I söndags var det stor övning med KBEC, vilket innebar att infanteri, kavalleri och artilleriet var där . Jag var lite orolig för egentligen skulle Mats hjälpa mig under dagen med lastning och avlastning, men han var tvungen att jobba, så underbar Jenny ställde upp på morgonen med lastningen, och jag visste väl på Marieberg skulle jag kunna få hjälp med av och pålastningen, men väl hemma skulle jag eventuellt få lasta av själv. Vilket jag var lite nervös över, så det fanns lite i bakhuvudet hela dagen.

Första passet var vi inne i ridhuset och red och Mod var på så dåligt humör. Jag tror det är på¨grund av fällningen, för han har varit jättegrinig sedan drygt en vecka tillbaka. Dessutom så kliar han sig ”irriterad”.  Men vi lyckades ändå ta oss igenom första passet ganska bra, vi gjorde mest ”enkla” formationsövningar. Med enkla menar jag inte att det var enkla, utan mer att det var basic övningarna som kolonn, gå upp på till tre, upp på linje och så vidare.

Nästa pass skulle vi ned på fältet och rida innan infanteriet kom. Jag var rätt nervös för jag hade ingen aning om hur Mod skulle bete sig med de andar hästarna väl ute, men samtidigt visste jag att de andra hästarna var lugna och visste vad de göra. Mod skötte sig ganska bra, det var bara en incident där han gjorde en sparkade bakut mot hästen bakom, utöver det så gick det ganska bra. Det  kändes som han helt glömde bort att trilskas för att han tyckte det var lite läskigt och inte riktigt förstod vad som hände.
Sedan kom infanteriet ner och vi ställde upp oss på linje och infanteriet kom gående med världen största fana varav jag tänker ”toppen, Mod har aldrig sett en fana innan”. Han tyckte den var ganska läskig, men med lite uppmuntran och han insåg att ingen annan häst reagerade lugnade han ner sig. De avlossade också två musköt skott på längre avstånd för att vi skulle se hur Mod reagerade, Han ryckte till, men stod kvar och tittade, så ingen jättereaktion vilket var skönt. Efter det torrövade (utan riktiga skott) med infanteri och artilleriet.
Övningen gick ut på att först red en spaningsgrupp iväg och kom tillbaka, så hela kavalleriet genom infanteriet, retirerade vid skansen (kanonerna), men red igenom igen och tog oss över skansen.

Mod fattade verkligen inte vad vi gjorde. Öppningen in till fältet där vi kommit ner var på högersidan, så under framryckningen drog han åt höger, så därför fick jag hålla igen honom lite, varav vi kom lite på efterkälken, men när han såg de andra hästarna dra åt andra hållet ville han följa efter och då valde jag att bara släppa honom. Det fick bära eller brista över skansen (som var en uppskottade jordvall), men det gick bra, så fort han kom över med de andra hästarna var han fullt kontollerbar och lugn. Vi gjorde det två- tre gånger, sedan skulle det börja pangas, varav jag och Mod avvek. jag kände att han var på gränsen till vad han tyckte var okej, så kände att det hade varit alldeles för mycket med massor av skjutande, speciellt med en kanon.

Fast jag passade ändå på att träna, för jag tog av all utrustning, tog med en påse hö och ställde mig en bra bit ifrån, men ändå med uppsikt över fältet så stod vi där och Mod fick käka hö medan de pangade på. Det gick faktiskt väldigt bra, även om han studsade till ett par gånger så kunde han lugna ner sig varje gång och fortsätta äta. När hästarna sedan var på väg tillbaka gick vi och mötte upp de och då, passande nog, sköt de av ett par musköter som klickat i samma riktning, vilket betydde att skotten var i en riktining han ville gå.

Allt som allt, gick det väldigt bra. Jag tror att det jobbigaste för honom var att han inte riktigt fattade vad som hände, men när han lär sig formationerna på fältet alltid är samma kommer han bli mycket tryggare. Ska bli spännande och se hur det fungerar nästa gång. Denna gång var verkligen extrem, med första gången ute med andra hästar OCH infanteri och artilleri.

Hemresan gick också bra. Väl hemma var jag rädd att han skulle börja kasta sig ut, men vi tog det lugnt och metodiskt med lite hömuta, så kunde jag öppna bakbommen utan problem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *