Varför jag vill vara som en trollkarl

Jag tror det är viktigt att visualisera och ha en målbild framför sig. Framför allt att kunna formulera för sig själv hur man vill vara och varför.

Därför var det kanske inte så konstigt att när jag satt och reflekterade över min relation till hästar, och andra, att en scen från en film dök upp i huvudet på mig. Direkt kände jag: ja det är precis det som är min ledarskapsförebild.

Scenen som jag såg framför mig den från första sagan om ringen filmen där Bilbo blir som besatt med ringen och Gandalf går från att ha varit en snäll beskedlig farbror till någon du inte vill bråka med. Samtidigt säger Gandalf att allt han vill är att hjälpa Bilbo.

Min häst ska vara trygg med mig, jag är Gandalf den grå, en beskedlig figur som finns där och guidar och stöttar. Men om det händer något, om någon bråkar med honom eller han själv går för långt, som Bilbo med ringen, så finns en annan sida som man inte vill bråka med.

Det viktiga är att ha tydliga gränser så inte den där läskiga sidan kommer fram i tid och otid för minsta lilla. Gandalf har all den kraften hela tiden, men han använder den bara när det är absolut nödvändigt.
I mitt fall är det när det blir farligt, framför allt om Mod gör något medvetet för hota eller försöka skada mig. I hans värld är kanske inte hotet om en spark eller knuff så allvarligt, en annan häst fixar det. Men för mig kan det bli livsfarligt. Då tar jag fram den den läskiga Gandalf. Men direkt han är lugn och snäll igen, så försvinner den sidan och lugna  beskedliga Linda kommer fram och försäkrar om att jag är bara där för att hjälpa honom.

Men det också viktigt att han känner att den allsmäktiga trollkarlen som finns i beskedliga matte även finns som trygghet för honom. Jag tror att en av de viktigaste sakerna som gjort att Mod började lita på mig  var att när jag är i hagen får ingen bråka med honom. Nu är det inga direkta konstigheter, men i början fick ha  inte komma fram och äta, men när jag var där så ordnade jag att han fick det. På det viset visar jag att jag ställer upp för honom, matte fixar.

Vem har du som förebild i ditt ledarskap?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *