Hästen står inte still vid uppsittning

Känner du igen problemet med att hästen står inte still när du sitter upp? Den kanske snurrar, eller trampar eller går iväg, en står inte still helt enkelt.

Jag hade jätteproblem med det i början, det värsta var om man red barbacka ute och var tvungen att hoppa av. För då vägrade Mod ställa sig vid något man kunde hoppa upp på.

Därför började jag med ”stolen”, vilket är väldigt kravlös träning i paddocken. Det hela går ut på att jag vill att han ställer upp sig vid stolen, så jag kan nå att hoppa upp. Det gör jag genom att visa med handen var jag vill att han ska gå och samtidigt smackar. Första gångerna får han godis bara han rör sig i rätt generellt riktining, för att sedan bli mer och mer kräsen att han kommer precis rätt innan godis kommer.  När han nu står okej så får han ett klicker-klick och sedan godis. Godis kommer bakifrån, så han inte ska backa för att få godisen och för att det är därifrån den kommer komma när jag sedan i nästa steg ska hoppa upp. På det sättet förebygger man att hästen går iväg och att inte längre behöva tampas med att de står inte still .

Detta är också träning på att man kan ställa upp sig utan att det blir massa ”krav” ridning efteråt. Det gör att när man väl ska börja ett ridpass så kommer hästen vara i mycket trevligt sinnestämmning, då den förknippar stolen med något roligt.
Går Mod lös i paddocken söker han självmant upp stolen för att där brukar vi ha skoj.

Lämna gärna en  kommentar om ni skulle vilja se en längre instruktionsvideo på denna typ av träning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *