Lastträning med transport

Så har vi nu börjat lastträning med transport. Vi hade en väldigt snäll bekant som kunde låna ut sitt släp. Lyckan var total när det visade sig att det dessutom var en med frontutlastning! Så nu kunde vi börja lastträning med transport.

Tyvärr filmade vi inte från början av sessionen av, men då gick han bara på med framhovarna. Jag jobbar så att jag drar aldrig in mot transporten, jag kan visa lite med grimskaftet. Men jag sätter aldrig något tryck på det. Däremot får han inte gå någon annanstans än in i transporten. Han får backa, men han får inte går runt den eller iväg. Jag gör så att det enklaste alternativet är att gå in i transporten.

I all miljöträning, och lastträning, är det viktigt för mig att hästen får reagera. Men det ska vara kontrollerat och hästen ska inte bara lära sig att just den saken inte är farlig. Utan hur den ska reagera när den blir rädd. I Mods fall vill jag att han ska stanna upp och lyssna när han tycker något är läskigt, man springer inte bara iväg. För att det ska fungera jobbar jag med vår relation i allt vi gör. Hade vi inte haft en bra relation där han litar och lyssna på mig i vanliga fall, hade han inte tagit att jag ber honom stanna upp när något blir läskigt.

Ett exempel är när han får gå in från andra hållet upp på lilla rampen (länk här), han tycker det är lite läskigt, men vi stannar upp. Han måste stanna i känslan tills den går över och han är lugn. Sen upptäcker i och för sig att höpåsen är i vägen och potentiell risk att fastna i. Därför går han framåt lite grann. Men där står vi ett tag och han får pausa och känna, det är rätt gött och mysigt att vara i transporten. Mod är sån att han tar ut mycket stress i att äta, och här låter jag honom göra det. För då får han något annat att koncentrera sig på. I detta klipp så kan man tycka att jag drar in honom, men det är mer övertalning. Hade han velat backa så hade han fått göra det, då hade jag släppt direkt. Nu handlade det mer om att jag inte ville att han skulle gå av på sidorna, utan det är framåt eller bakåt som gäller.

Sedan får han även stå i transporten när vi öppnar upp fronten, och det är för att visa att det kan skaka och banka och det är okej, för det betyder att han ska få komma ut.

Här  är ett bra exempel på när han inte går upp. Jag har inte honom med mig, men det är lite medvetet. Då jag vill se om han vill gå in i transporten frivilligt. Det vill han inte, så vi försöker igen, återigen försöker han gå åt sidan, om ni tittar så ser ni att jag aldrig drar i honom. Sedan tar vi ett varv runt kameran och går rakt in. Väl inne står vi en stund och det är för att jag vill att han ska landa och igen få en skön känsla inne i transporten. Det ska inte bara vara in, och sedan ut direkt. Jag vill inte få en förväntan och otålighet i transporten.

I slutet av all lastträning med transport kunde vi lasta med mellanväggen uppe och skjuta den mot honom. Det viktigaste för mig var att han i det läget också kunde, när jag bad honom, backa ned ett par steg, och sedan gå upp när jag bad honom. Det ska inte bli så att bara för att man backar så backar man helt av, utan allt handlar om att lyssna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *