Lastträning steg 1

Lastträning steg 1. 

Det här är vad vi borde gjort redan innan vi åkte ivg i söndags, men eftersom det ändå hade gått bra med lastningen tidigare så var jag övermodig. 

Men det är bara göra om och rätt. Som en tränare har sagt till mig, det blir aldrig fel, man tar bara omvägar.

Back till basic och träning utan transporten.

När jag vill lära mina djur något så tycker jag det är enklast att bryta ned det. Det betyder att jag tittar på slutmålet och funderar på vad är det som faktiskt behövs övas på.

Om man tittar på själva att lastning och åka transport. Det är massor av moment i det, och det finns massa delar man kan bryta ut. Ett moment är att det är trångt, därför började vi där, då det var enklast att simulera. Jag hade gärna velat ha endast en ramp att träna på, men man kan inte få allt här i livet.

Jag satte upp fyra hinder stöd och satte upp hindergrindar som fick agera väggar. Jag satte de lagom tätt. Det var trångt, men det var inte kloss-an honom, utan fanns fortfarande lite luft till väggarna.
Sedan jobbade jag med honom helt löst, då det bästa man kan göra med en häst (eller hund) som tycker något är väldigt jobbigt är att låta de känna kontroll. Jag har själv gått i KBT för fobi och där är A och O att komma över sin fobi att känna att man själv har kontrollen, och det är de jag vill försöka få hästen att känna. Därför jobbade jag med honom helt löst och han fick ta det helt i sin egen takt.

Man kan tycka att detta borde vara supersimpelt. Det var det inte, Mod tyckte detta var jättejobbigt. Tycker han detta är jobbigt är det inte konstigt att han tycker att det är jobbigt att gå in en sluten transport.

Första vänderna med lastträningen gick han bara in med framhovarna och backade ut och gick runt till andra sidan. Jag klickade in honom och var noga med att han hela tiden skulle känna ett lugn i den biten han kom in i sin lilla fake-transport.

Bilden nedan är i slutet på passet, trots att han där hade gått igenom ett otalgånger, ser man att han fortfarande tyckte det var ganska jobbigt. Nu gjorde vi enbart detta och nästa gång vi kör lastträning (antagligen på torsdag) kommer vi börja här. När det går helt stressfritt att både gå fram och backa kommer jag sakta börja minska bredden. Slutmålet är att han när han ser detta ska han bli jätteglad och bara tänka ”ROLIGT”!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *