Lite Positivitet

Mod är ingen häst som har självbjudning och ber man honom göra nåt så är automatsvaret ”NEJ” tills man övertygat honom om motsatsen. I en perfekt värld hade jag kunnat jobba med bara bjudande på betende och positivitet, men för att han ska kunna gå ner i vikt och vi ska komma någonstans så måste jag vara lite hård ibland. Därav har senaste tiden varit, inte konflikt fylld, för Mod har varit väldigt duktig och faktiskt gjort vad jag bett honom om, men det har inte varit med sprudlande glädje. Därför kände jag att vi behövde lite paus och göra något som inte var så kravfyllt.

Jag vill jobba upp hans fart, att han ökar självmant, samt att jag vill öva på snäva svängar, därav kom jag fram till att jag ska testa att försöka lära honom att skickas runt pålar/hinderstöd. Sagt och gjort fram med ett hinderstöd och sedan börja öva. Jag bestämde att använda kommandot ”Go”, det är kort koncist och lätt att höra.

Mod är lustig på det sättet att trots att jag jobbar med godis, och en ganska enkel övning (ren fysiskt) så ska han ändå tjafsa emot. Han måste liksom börja göra andra saker bara för att, tills jag säger till honom, och då gör han det klockrent. Jag hade helst inte velat säga till honom, för att jag vill att det ska vara positivt, men av erfarenhet vet jag att om jag låter honom fortsätta spinna iväg själv så blir det bara mer tjafs och konstigheter. Då är det bättre att jag säger till en gång lite skarpare och sedan belönar ordentligt. Jag har inga problem med att han inte förstår eller att han gör fel, men när jag märker att han börjar göra annat bara för att, där drar jag gränsen. (Man kan se ser i filmen vid ca 1,40 )

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *