Dessa Bett

Här den lilla bettsamlingen som lyckats ackumulera på en häst under 3 månader.
Mitt mål är att vi ska kunna rida utan bett, men eftersom han är skolad från början på bett kan man inte bara plocka bort det utan måste lära om och lära rätt. Speciellt som han är väldigt stark och egensinnig så är bettet dessutom en säkerhetsbroms, men jag har ändå läst på väldigt mycket.

Jag började med ett tre-delat äppelbett, för att jag läste att tre-delat var bättre viktfördelat än två-delat och äppelbett kändes snällt. Ni ser ju hur fint ser ut, helt söndertuggat, och detta bara efter bara ett par tre gångers användande.
Så, tillbaka till ritbordet så att säga. Nu köpte jag ett rakt-bett för det läste jag var det bäst viktfördelade bettet och dessutom så tar han gärna bettet och med ett rakt-bett så är det lättare att få loss det än med ett delat bett. Så ett raktbett blev det. Tyvärr visade det sig vara för brett.

Nu köpte jag ett rakt – bett igen, 1 cm kortare, men denna gång eggbettsringar för att det ska ligga stabilare, då han som sagt gärna tuggar runt  på bettet när han blir busig. Dessutom köpte jag ett postkandar, när vi rider ut och han försöker dra.

Jag är ganska emot att bara köpa skarpare bett som en lösning på problemet, men nu handlar det om säkerhet. Att ha något som fungerar när han försöker sticka. Dessutom är det bara tänkt som ett hjälpmedel medan jag jobbar på att kunna komma tillbaka till, först, ett vanligt rakt bett och förhoppningsvis tillslut bara halsrem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *