Nu var det klippt – klippa hästen

Varför klippa hästen.

Det finns flera anledningar till att klippa hästen. En stor orsak är att han blir väldigt svettig för minsta lilla han rör på sig. Det behöver inte ens vara hårt jobb, utan har man travat något varv eller två är han direkt genom blöt. Också när han åker transport blir han väldigt varm. Förhoppningsvis kommer det gör att han orkar mer när han inte har lika mycket päls.

Ett annat skäl till att klippa hästen är hans kroppshydda. Han har ett gigantiskt lager med späck och med mindre päls går det åt mer energi för honom att hålla värmen. Missförstå mig rätt, tanken är INTE att han ska frysa. Han har tillgång till mat hela tiden och hans NKT (nedre kritiska temperatur) är med all säkerhet på många minusgrader. Dessutom har han som sagt mycket fett, och fett isolerar tre gånger så mycket som annan vävnad. Därför är jag inte orolig för att han kommer frysa. Vill man läsa mer  om hästen värmereglering finns det på SLU.

Hur han var att klippa

Jag misstänker att han inte blivit klippt innan, så var nyfiken på hur han skulle reagera. Det var en stallkompis som klippte honom, vilket var skönt, då det var någon som kände honom. Först trodde han att klippmaskinen skulle äta upp honom, men sen insåg han att när han kollade in klippmaskinen fick godis. Då lugnade han ner sig, så var det bara att klippa. När vi gjort ena sidan, utan några problem och skulle gå över till andra sida blev klippmaskinen blev återigen ett monster. Fast med ännu lite godis, så var han coollugn igen och vi kunde klippa vidare.

Det är så många som träffar Mod och säger, det är inte mycket som skrämmer honom, han är en cool kille. Och ja han kan vara en cool kille, om han får tid och man tar det på hans sätt.  Det de inte ser är allt jobbet bakom. Ofta har han en ganska stor initial reaktion, men hanterar men den korrekt, kommer han ner på jorden igen och blir den där stabila coola grabben som är den alla ser. Men tro inte att han är så i alla lägen och utan jobb!

klippa hästen
Hästen är klippt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *