Sadelsökandet- resultatet

Sadelsökandet fortsatte och jag skickade efter två stycken bomlösa sadlar från kapson, på inrådan från de. När jag fått dessa kontaktade jag Göteborgs sadelmakeri för en sadelprovning.

Förutom de två bomlösa sadlarna som jag fått skickade från kapson hade även Lisa, från sadelmakeriet, med sig två stycken bomsadlar. Dagen innan provningen hade jag ridit lite själv i de bomlösa, bara för att få en känsla för de. Varav den ena tyckte jag var alldeles för ostabil och hade dessutom helt galet höga paneler, vilket inte kändes bra, så med Lisa provred vi bara den ena, samt de två bomsadlarna.

Jag föredrog den ena bomsadeln framför den andra. Bomsadeln, en dominus, gled lite framåt, men det gjorde även den bomlösa. Detta beror med största sannolikhet på att han har stora fettdepåer på revbenen, vilka skjuter sadeln framåt när han rör på sig.

Här är lite av sadelmakarens uttlåtanden:

Hästen är bred över ryggen, någorlunda svängd även i sadelläget, kort i ryggen. Tror dock att väldigt många sadlar ligger i brygga framförallt på grund av bredden. Han är verkligen överviktig just nu, med stora depåer. Vi mäter hans kurva till en 37:a enligt Prestige måttsystem (går upp till 38). Han är alltså inte utanför skalan utan har en extra vid kurva över manken. Bak är han i princip platt, men har är nästan som bredast utanför sadelläget. Problemet är i sadelns midja, där han också är väldigt platt och många sadlar inte kommer ner ( dvs. lättar i detta område och lägger sig i brygga). Han behöver en bred kanal, en öppen platt bom.

Det stod alltså mellan den bomlösa hidalgon och bomsadeln, dominus. Båda låg bra på honom så länge de inte åkte fram. Valet föll till slut på dominusen, då med boomsadel kan jag sätta på svanskappa, samt att den är stabilare än den bomlösa. Min tanke är att vi bara kommer använda sadeln när vi ”måste” och komplettera med en barbackapad. Han har redan gått ned en del på de två månaderna han stått inne och antagligen kommer problemet med att den glider fram bli mindre och mindre ju mer han går ner.

Önskedrömmen är att inom ett år kunna köpa en Buckeburger sadel!

Lärdomen av detta är att jag borde tagit hjälp av en sadelutprovare från början. Jag trodde det skulle kosta massor med utprovningen och sedan skulle de bara ha dyra sadlar som kostade skjortan. Nu hamnade vi på under 6000kr ink sadeln. Hade jag gjort detta från början hade jag sparat avseevärt mycket tid och pengar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *