Tio träningstips för bättre träning

Jag hittade en lista med 10 träningstips jag skrivit för flera år sedan. Jag blev faktiskt lite imponerad av mig själv, hur bra formulerade de var. De var egentligen 10 träningstips för att träna på gym, men kärnan kan appliceras på vilken träning som helst.

Här har jag omformulerat de för att bättre passa för ens träning med hästen. Om det finns intresse kan jag skriva längre inlägg med mer fördjupning på varje.

Tio träningstips

1 Sätt inte upp för höga eller orealistiska mål.
Mål är bra, om de är rimliga, annars blir man bara besviken och då tappar man motivationen och lägger lätt av.

2 Börja lätt.
Alltså börja inte träna på för hög nivå, dels ökar risken för att du då tappar sugen, och dels ökar skaderisken något avsevärt. Utan börja lätt och med få träningspass och bygg sedan på, utifrån det. Det kommer gynna både dig och hästen.

3 Koncentrera dig på vad du utfört istället för vad du kommer utföra.
Annars är det lätt att man på ett undermedvetet plan känner att man redan gjort klarat saker, vilket det kan leda till att man bli besviken på sig själv och slutar.

4 Det är okej att avvika från sin träningsplan ibland, bara det inte blir satt i system.
Det är inte hela världen om det inte blir precis som man tänk sig, så länge man sedan fortsätter med sin plan. Det är viktigt att kunna misslyckas, annars blir man åter igen besviken på sig själv och då tappar man suget på att träna.

5 Håll en träningsdagbok.
Det behöver inte vara något avancerat, utan kanske bara skriva upp i sin kalender vad man gjorde och hur länge. När man efter ett tag ser sin utveckling blir det också en morot

6 Ha bra funktionella kläder.
Har du bra kläder kommer det inte bli lika tufft att ge sig ut när vädret börjar busa.

7 Träna för din egen skull.
Tänk efter varför du vill träna, är det för att det är något du vill, och i sådana fall vad vill du träna. När du kommit till insikt vad och varför du vill träna är det lättare att komma iväg och börja träna.

8 Läs på!
Om du vet varför man gör övningar och vilka muskler som tränas är det enklare att förstå och lägga upp övningar. Det ger också bättre självförtroende när man vet varför man gör något och också kunna lägga upp bättre träningspass för sin häst. Det kan också göra att man får bättre resultat eftersom man lägger upp bättre pass.

9 Ned varvning.
Det är en viktig del i träningen, dels ger de en tid att varva ned efter träningen och få känna efter att man gjort något bra. Sen är det en viktig del i att bygga muskler och att minska skador på kroppen.

10 Träna med en kompis.
Det finns flera saker som gör att det är bra att träna med en kompis, dels är det lättare att komma iväg om man bestämt en tid med någon.

 

Nordsvensk
Motivation i hästträning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *