Träna smart träna säkert

Hippson skrev en artikel om en longeringsolycka där en tjej fick en spark i ansiktet. Det är något jag har reflekterat över många gånger.

Först vill jag göra en disclaimer att olyckor kan alltid hända och det jag tar upp i inlägget inte handlar om just denna artikel.

Allt för många gånger ser jag folk som longerar eller till och med tömkör hästar, gärna i galopp. Där hästen far runt i snöret som en galen rodeo häst och de fortsätter försöka jobba i galoppen. För mig är det helt obegripligt, det är livsfarligt både för människa och häst.

För mig är säkerhet A och O vid både hantering och träning av häst.

Vid både longering och tömkörning har man mindre kontroll på bakdelen än vid ridning. Därför tycker jag det är extra viktigt att man faktiskt har kontroll på hästen.

Jag har själv varit med om att Mod vänt upo och lyft rumpan mot mig vid longering. Inte så att han kickade ut benen, men bara att hota med det är nog för mig.

Därför jobbar jag mycket i skritt och sedan traven jobbar jag med honom på så pass kort avstånd att jag känner att jag har full kontroll. Ibörjan var det kanske en halvgrimskaftlängd, men ju mer vi jobbat desto längre har jag kunnat släppa ut honom. Sen har jag då också ett långtspö för att kunna hålla ut honom.

Oavsett vad man gör, gör det på ett sådant sätt att du alltod har kontroll! Har du inte kontroll är det ingen bra träning. Enda träning jag kan komma på som man kan få ut av ett okontrollerat träningspass är kondition. Men tycker inte det är värt den säkerhetsrisken.

 

Olyckor kan hända oavsett hur säkerhetsmedveten man är, men man kan alltid försöka förebygga de.

Träna smart, träna säkert. Det kommer både du och hästen vinna på. För känner du dig trygg, kommer hästen också känna sig trygg.

img_20161103_122424

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *