Träningshelg med Arne Koets

På fredagkväll lastades Mod och åkte till Marieberg. Lastningen gick på under 30 minuter och ändå relativt lugnt. Välframme installerades han i en box bredvid underbara lille Casper och åt lugnt sitt hö när jag åkte.

Lördagen började med teori och, kanske för första gången, kände jag bara JA. Någon som sätter ord på min känsla över hur ridning ska fungera. Det är svårt att förklara, men sen jag började läsa om akademisk ridning så har jag haft den här känslan hur jag tänker att ridning är, men har inte riktigt mött någon som pratar samma språk som jag. Väldigt flummigt, men det är svårt att förklara och nu var det bara, jag förstår och håller med om vart enda ord.

Samtidigt blir jag lite bitter att jag ridit ”fel” i 20 år. Tänk om jag hade fått den här starten, vad mycket längre jag hade varit. Nu slänger jag ut allt jag lärt mig från ridskolan och börjar på ny kula.

Med Arne kommer all ridning (nästan i alla fall) från höften. Det handlar om hur man med höften formar och styr hästen med hur den sätter sina bakben, sen håller man ihop den med benen. Det jag gillade var att han kunde säga, använd vänster magmuskel NU, innerlår NU. För mig blev det så tydligt vad jag skulle göra med kroppen. Det var inte bara ”använd sätet”, utan HUR jag skulle använda sätet, vilken del. Mitt säte består inte av EN del, det är höftböjare, rumpmuskel, magmuskler, inre-lårmuskel, yttre-lårmuskel och vilka andra muskler mer.

Sedan är det att i teorin är det så enkelt, lyft höften tryck ned inner skänkeln osv. Men väl på hästen, så har jag inte core-musklerna för att orka någon längre tid, vilket gör att om jag lätt spänner den delen jag ska slappna av i. Det var en ögon öppnare för mig. Jag visste att jag behöver mer styrka, men nu fattar jag verkligen vikten av att ha styrkan och smidigheten i höften.

Det finns så mycket jag skulle kunna skriva, men samtidigt vet jag inte om jag får ut det på rätt sätt.

Om vi ska gå över på lite roliga anekdoter från helgen, så på min andra lektion, det var tredje passet för Mod under lördagen och i slutet av passet var han rätt nere. Då sa Arne, äh nu testar vi något annat. Så tar han fram en lans (eller lans och lans, en långt träpinne) och så sa han ”Okej, då tar du den så här och så rider du ned till andra änden av ridhuset och vänder, så här, och så rider du tillbaka. I galopp, så rid nu”.
Och alla som satt på läktaren sa att man kunde bara se den totala chocken i mitt ansikte. Men det var bara att göra. Och det gick!
Ja, inte att galoppera ner, men vända och galoppera tillbaka. Och vad roligt det var!
Sen orkade jag inte hålla ordentlig hållning, men jag förstod meningen med övningen. Med lansen kan man inte falla framåt, för då ramlar lansen ned, du MÅSTE luta dig bakåt och när du vänder så vrider du automatiskt hästen under dig.

När Mod väl kom in i boxen efter alla tre träningar lördag så ställde han sig i box hörnet och var ”rör mig inte, bara gå, lämna mig i fred”. Så jag trodde att han skulle vara jättegrinig söndag morgon. Men icke. När jag kom tidigt söndag morgon var den en pigg uttråkad grabb som mötte mig i boxen. Han hade inte ens ätit upp alla sitt hö! Men han var så söt, för när jag började mocka och göra iordning, så började han mumsa på sitt hö. Mycket förnöjt, som om han tyckte det var trevligt att jag var där och höll honom sällskap.

 

img_20161030_182423

One thought on “Träningshelg med Arne Koets

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *